2min

Tags in dit artikel

, , ,

Volgens een onderzoek van onderzoeksbureau In-Stat zal de groei in de smartphone markt over de volgende vijf jaren getrokken worden door Linux. Volgens In-Stat zal het marktaandeel van smartphones in de handset-markt tevens verdubbelen naar 20 procent in 2013.

Linux, inclusief Googles Android-platform, zal niet alleen het snelste groeien over de komende jaren maar zal in 2013 ook qua marktaandeel op de tweede plaats staan achter Symbian. "Linux zal Windows Mobile, RIM en iPhone OS X voorbij gaan", aldus een voorspelling van het bedrijf.

Bijna een derde van alle consumenten antwoorden dat het een smartphone zal kopen wanneer ze hun mobiele telefoon gingen vervangen. Volgens het onderzoek zal de groei in de Verenigde Staten het grootst zijn met een factor vijf ten opzichte van de periode 2005-2007.

Volgens het bedrijf wordt de consument vooral getrokken door de mogelijkheid om applicaties op hun mobiel te gebruiken. Desondanks bleek uit het onderzoek dat mobiele applicaties, waaronder applicaties voor de iPhone, maar weinig gedownload worden. Gemiddeld worden er maar vijf applicaties per gebruiker gedownload.

Buiten de voorspelling dat Linux de groei in de smartphone-markt zal leiden heeft het bedrijf verder geen details over marktaandelen bekend gemaakt of welk Linux-platform het meest naar voren zal komen.

Er zijn op dit moment twee grote Linux-platformen voor smartphones: Android, van Google en de Open Handset Alliance, en LiMo (Linux Mobile), van de LiMo Foundation. De komende tijd zullen er nieuwe Android-telefoons uitkomen van HTC, Samsung en Motorola. De eerstvolgende Android-telefoon zal de Vodafone HTC Magic zijn.

LiMo, die onlangs een R2-release met een iPhone-achtige interface aankondigde, ziet ook een groei. Naast de bestaande fabrikanten, Motorola, NEC en Panasonic, treden nu ook andere fabrikanten, waaronder LG en Samsung, toe tot LiMo. Zes grote telefoonmaatschappijen, inclusief wereld marktleider Vodafone, hebben aangegeven LiMo-telefoons te gaan verkopen dit jaar.