1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Zeventig procent van alle geïnfecteerde Linux-systemen is besmet met een virus dat al zes jaar rond waart op het wereldwijde web, zo schrijft virusbestrijder Sophos. Het virus draagt de naam Linux/Rst-B en dateert uit 2002.

Het virus infecteert alle ELF-executables die zich in dezelfde directory bevinden als het virus, maar daarnaast ook alle ELF-bestanden in de /bin-directory van Linux. Als een gebruiker een van de geïnfecteerde bestanden opent, creëert deze een backdoor. Op die manier worden geïnfecteerde Linux-servers ideaal om Windows-botnets te beheren. Om het zogenaamde "granny virus" tegen te gaan, heeft Sophos nu een speciale Linux-tool ontwikkeld.

"Linux-computers zijn zeer kwetsbaar voor hackers. Een botleger, net als met echte legers, heeft een generaal (controller) nodig en infanterie (zombies). Linux-machines worden vanwege hun hoge up-time vaak gebruikt als server, wat vanuit een beheersoogpunt essentieel is", aldus Carole Theriault van Sophos. Ze laat verder weten dat hackers vooral gebruik maken van het valse gevoel van veiligheid dat bij Linux-gebruikers overheerst.