1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Amerikaanse regering is aan een project begonnen waarmee ze manieren hoopt te vinden om terroristen te kunnen lokaliseren in virtuele werelden.

Het project heeft de codenaam "Reynard" gekregen en kan normaal gedrag detecteren en inspelen op abnormale activiteiten. Het project heeft onder meer als doelstelling om programma’s te ontwikkelen waarmee werknemers van geheime diensten terreurgroepen kunnen opsporen die zich ophouden in virtuele werelden.

"Het is een positieve stap", aldus Andrew Cochran, medeoprichter van de anti-terreur organisatie, "een aantal jaar liepen we achter de feiten aan als het aankwam op het achtervolgen van terroristen".

Roderick Jones, vice-president van Concentric Solutions, denkt dat deze cyber-terroristen zich vooralsnog ophouden op forums die met een password zijn beveiligd. Daar radicaliseren ze en vallen ze virtuele werelden aan, zonder dat ze in het echte leven bekend zijn.

"Ik denk dat het onwaarschijnlijk is dat deze mensen werelden als Second Life en World of Warcraft zullen gebruiken. Daarvoor hebben ze niet de beschikking over genoeg beveiliging", aldus Jones.

Veel van deze terreurgroepen zijn gericht op het aanvallen van belangrijke knooppunten in de infrastructuur van het internet. "We zien een stijgende groei in aanvallen welke zijn gericht op het platleggen van de infrastructuur", aldus Ken Silva, Chief Technology Officer bij Verisign, "we zien een verandering van het aanvallen van individuele websites naar deze knooppunten".