Abonneer je gratis op Techzine!

De Canadese procureur-generaal Dominique Dudemaine heeft tijdens de Francopol conferentie over cybercrime laten weten dat cyberterrorisme in Canada dagelijks voorkomt. Daarnaast gaf hij aan dat het hem nodig leek dat opsporingsdiensten het internet moeten afspeuren naar virtuele jihadistische trainingskampen en ze moeten stoppen voordat ze martelaren worden.

Sinds september 2001 zijn er al verschillende mensen aangeklaagd wegens online terreur. De groep waar het over gaat zijn met name personen die via het internet plannen voor een mogelijke aanslag bespreken of propaganda verspreiden. Het onderzoek naar deze verdachten is vaak extra lastig doordat de bestandsnamen, mappen en inhoud vaak Arabische karakters bevatten.


Francois Paget van McAfee verteld over het bovenstaande probleem, "Het is noodzakelijk om te weten wat het Global Islamic Media Front (GIMF) is. Dit om te begrijpen hoe Islamitische terroristen het internet gebruiken." Volgens Paget is het GIMF één van de belangrijkste virtuele jihadistische groepen die zich bezighoudt met het rekruteren van nieuwe leden en het verspreiden van hun ideologie via het internet.

Dudemaine geeft zelfs aan dat Al-Qaeda echte trainingskampen zou willen vervangen voor online trainingskampen. Daarbij spreekt hij zelfs over een virtuele jihad universiteit die de terreurorganisatie zou willen opzetten. Zo verteld Dudemaine, "De jihadisten maken gebruik van het internet om zo een psychologische oorlog te voeren, communicatie en coördinatie, uitvoeren van strategieën en verkrijgen van financiën."

De jihadistische bewegingen maken geen gebruik van verschillende standaard encryptie-oplossingen als PGP. Dit doen de bewegingen omdat ze bang zijn dat daardoor een backdoor aanwezig is. Hierdoor ontwikkelden de bewegingen hun eigen VPN en encryptie software. Dudemaine adviseerde toehoorders om de jihadistische groeperingen goed in de gaten te houden en op tijd in te grijpen voordat het te laat is.