min

Tags in dit artikel

, , , ,

Oppositiepartij SP wil dat de uitgifte van numerieke domeinnamen, zoals die afgelopen week heeft plaatsgevonden, ongeldig moet worden verklaard. Een bedrijf heeft door middel van het inzetten van tientallen servers de meeste domeinnamen geregistreerd.

SP-Kamerlid Arda Gerkens wil tevens dat de uitgifte van domeinnamen in handen van de overheid moet komen. "NL-adressen zijn er voor alle Nederlanders. De uitgifte is in handen van een particuliere organisatie die geen publieke verantwoording hoeft af te leggen. Nu is gebleken dat er totaal geen eerlijke verdeling is geweest van de numerieke internetadressen, moet de regering deze uitgifte ongeldig verklaren. De SIDN moet haar taken overdragen aan de democratisch gecontroleerde OPTA."

SIDN heeft een "wie het eerst komt, wie het eerst maalt"-beleid en denkt er dus niet aan om dit aan te passen. Volgens hen is alles eerlijk verlopen, maar betreurt de kritiek die hen ten deel is gevallen.

Gerkens daarentegen is het niet eens met SIDN. "Belachelijk natuurlijk. Er moet een eerlijke verdeling plaatsvinden, dat kan door een loting, een veiling of op andere manieren. Uitgiften van zulke felbegeerde domeinnamen, waar elke Nederlander recht op heeft, mogen niet worden gekaapt door een bedrijf dat het beste stukje techniek weet in te zetten. De uitgave moet daarom over, met eerlijke en duidelijke regels."