min

Tags in dit artikel

,

Het college van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft twee bedrijven beboet voor in totaal 510.000 euro voor het verspreiden van ongewenste elektronische berichten (oftewel spam) aan consumenten.

Na een eerdere waarschuwing van OPTA zijn door of namens deze personen en bedrijven nog minstens 4,5 miljoen spammails verstuurd. In deze spamberichten boden genoemde ondernemingen onder de naam ’thuiswerkcentrale’ (bemiddeling in) thuiswerk aan, waarbij geïnteresseerden via een duur 0900-nummer konden reageren.

Bellers stonden vervolgens minutenlang in de wacht of werden zo lang mogelijk aan de lijn gehouden om zoveel mogelijk gesprekskosten te genereren.

Individuele consumenten werden zo voor tientallen euro’s gedupeerd. Chris Fonteijn, voorzitter van OPTA: "Als je na een waarschuwing doorgaat met het lastigvallen van consumenten met ongevraagde e-mails, dan kun je een zware boete verwachten. Dit is dan ook de hoogste boete die OPTA tot nu toe voor het overtreden van het spamverbod heeft opgelegd."