Novell heeft nog werk te verrichten als het gaat om het achterhalen van Red Hat, maar met het presenteren van goede kwartaalcijfers lijkt het erop dat de zakelijke Linux-markt een strijd is geworden van twee partijen.

Maar wat belangrijker is, Novell lijkt beter te concurreren zonder de hulp van Microsoft. De omzet uit Linux-zaken zag het bedrijf stijgen tot 29 miljoen dollar, wat een stijging van 31 procent is ten opzichte van het zelfde kwartaal vorig jaar. De Werkgroep-afdeling blijft een zorgenkindje. Omzet daalde met één procent.

In een vraaggesprek met Justin Steinman, marketing-directeur van Novell, werd gevraagd hoe deze resultaten gaan bijdragen aan de samenwerking met Microsoft. Volgens Steinman laat dit zien dat het bedrijf groeiende is op de Linux-markt en dat ze deze zelfstandig kunnen gaan bedienen. Op andere gebieden ziet Novell Microsoft nog steeds als een sterke partner.

"De core-business van Novell is Linux. En met ‘core’ bedoel ik dat onze niet-Microsoft gerelateerde zaken stijgen. De Suse Linux-verkopen die gedaan worden door onze verkopers hebben niets met Microsoft te maken", aldus Steinman.