Een voorstel om de strenge regelgeving rondon de uitgifte van domeinnamen kan het internet snel doen veranderen. Donderdag stemmen de toezichthouders op het internet of deze regels aangepast kunnen worden.

Als de ICANN instemt met aanpassing en versoepeling van de regels kan het gebeuren dat bedrijven hun eigen merknaam als extensie kunnen gebruiken. Ook kunnen personen op deze manier een eigen plekje op het internet veroveren. Ook de lange discussie omtrent het .xxx-domein kan dan eindelijk gestaakt worden.

Momenteel is het aantal top-level domeinnamen beperkt tot extensies voor individuele landen zoals. nl voor Nederland en .de voor Duitsland. Commerciële bedrijven kunnen nog kiezen voor het populaire .com extensie maar ook organisaties kunnen gebruik maken van het .org domein, en zo zijn er nog een aantal andere varianten.

Omdat er nu strenge regels zijn proberen bedrijven via handige trucjes aan andere extensies te komen. Zo hebben diverse mediabedrijven domeinen in Tuvalu geregistreerd om maar in het bezit te komen van een .tv extensie.

"De veranderingen zullen een verschillende impact hebben in verschillende delen van de wereld. Maar groepen, gemeenschappen en bedrijven kunnen er hun identiteit online meer door uitdrukken", aldus Icann directeur Paul Twomey tegenover BBC News.

"Net als de Verenigde Staten in de 19e eeuw, zijn we bezig een geheel nieuw gebied te ontginnen en mensen kunnen delen van dat land opeisen en voor diverse doeleinden gebruiken."