2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het besturingssysteem dat standaard geïnstalleerd zal worden op de Gdium-netbook van EMTEC is Mandriva Linux. Met deze stap duikt nu ook Mandriva in de netbook-markt waarin verassend veel gebruik wordt gemaakt van Linux als besturingssysteem.

De Gdium-netbook maakt gebruik van een MIPS-processor en heeft een 10 inch groot scherm met een resolutie van 1024×600 pixels. De Gdium kan vier uur op een accu draaien. Verrassend aan de Gdium is het ontbreken van opslagcapaciteit, alle software inclusief het besturingssysteem wordt opgeslagen op de speciale G-key. De G-key bestaat uit een USB-stick met de software en gegevensopslag, dit maakt het mogelijk om de G-key in een andere Gdium te gebruiken om zodoende al je gegevens mee te kunnen nemen.

De versie van Mandriva Linux zoals die te vinden is op de G-key is een speciaal voor de Gdium aangepaste versie. Het boot-proces van deze versie is aangepast zodat de Gdium binnen enkele seconden opstart en een aangepaste lichtgewicht desktopomgeving maakt alle functies makkelijk bereikbaar. De software omvat tevens een aantal betaalde codecs om multimedia legaal en snel toegankelijk te maken.

De G-key is bruikbaar in een normale PC om je bestanden te bekijken, de G-key werkt in dat geval als een normale USB-geheugenstick. In de toekomst, wanneer G-keys met een grotere opslagcapaciteit beschikbaar komen, wil men een tweede Mandriva-installatie toevoegen die opgestart kan worden op een normale x86-PC.

De Gdium beschikt ook over een online portaalsite met de naam Gayaplex waar men nieuwe software voor het besturingssysteem, informatie en services kan vinden. De portaalsite moet vooral de educatieve markt aanspreken. De netbook moet in september beschikbaar zijn in Europa, Noord-Amerika en China. Prijzen zijn nog niet bevestigd maar liggen onder de 400 euro in Europa.

EMTEC Gdium-netbook