Mark Shuttleworth, directeur van Canonical, de commerciële organisatie achter de Linux-distributie Ubuntu, heeft tijdens de OSCON-conferentie naar buiten gebracht dat de broncode van de Launchpad-software binnen twaalf maanden vrijgegeven zal worden.

Launchpad is een website waarop opensource-projecten hun software kunnen ontwikkelen en hosten met de nadruk op collaboratie. De Ubuntu Linux-distributie is het bekendste en grootste project dat op Launchpad te vinden is. Launchpad is net als Ubuntu gestart door Canonical.

Opmerkelijk aan Launchpad is dat de software achter de website, met uitzondering van het Storm-component, niet open source beschikbaar is. Vanwege het doel dat Launchpad nastreeft terwijl het zelf niet open source is hebben sommige gebruikers hier in het verleden kritiek op geuit. Met de toezegging van Mark Shuttleworth komt hier binnen twaalf maanden verandering in, veel meer wist hij echter niet te zeggen.

Mark Shuttleworth liet vorig jaar al weten dat Launchpad op den duur open source zal worden. Reden voor hem om de broncode toen gesloten te houden was omdat hij eerst de salarissen van de ontwikkelaars van het Launchpad-platform garant wou stellen en om forks te voorkomen.