2min

Apple-baas Steve Jobs maakte afgelopen weekend in een interview met de Wall Street Journal bekend dat in de eerste maand na de lancering van de App Store maar liefst zestig miljoen applicaties verkocht zijn. Het staat wel vast dat de App Store een groot succes is.

App Store is een initiatief van Apple om iPhone- en iPod Touch-gebruikers snel en eenvoudig te kunnen voorzien van applicaties voor verschillende doeleinden. Hierbij kan het gaan om games, maar ook om bedrijfsapplicaties of gewoon ander entertainment.

Hoewel een groot gedeelte van de gedownloade applicaties gratis is verdient Apple er zeker wel een stevige duit aan. Volgens Jobs zijn de gemiddelde inkomsten uit App Store-verkopen nu 1 miljoen dollar per dag. In de eerste maand komen de totale inkomsten dan ook uit op zo’n dertig miljoen dollar.

"Ik heb in mijn hele loopbaan nooit zo’n populariteit voor software gezien", geeft Jobs aan. De huidige stand van zaken lijkt dan ook alle verwachtingen te overtreffen. Hoewel analisten hadden gesteld dat de App Store pas op lange termijn zijn vruchten af zou werpen blijkt een maand na dato dat de animo voor applicaties al vanaf de lancering onverminderd groot was.

De meest populaire applicatie is Super Monkey Ball van SEGA, een spelletje waarmee je met een aapje rollend op een bal een parcour moet zien af te leggen. Immens populair zo blijkt wel uit de cijfers. In de eerste twintig dagen werd de game 300 duizend keer verkocht wat neerkomt op 2 miljoen dollar netto voor één applicatie die 9,99 dollar kost.

Ook op professioneel gebied doet de App Store het bijzonder goed. Het populaire medische naslagwerk Epocrates werd in de korte tijd dat de applicatie beschikbaar is zo’n 125 duizend keer gedownload. Op andere mobiele platformen had Epocrates al een marktaandeel van 500 duizend.

Tot slot bevestigde Steve Jobs ook dat Apple altijd een achterdeur heeft als het gaat om applicaties die zich niet gedragen zoals dat zou moeten. Eerder deze week werd ‘I am Rich’ uit de App Store verwijderd omdat de prijs stond vastgesteld op 999,99 dollar.
"Hopelijk hoeven we deze methode nooit te gebruiken, maar het zou onverantwoordelijk zijn om een dergelijke methode niet als optie te hebben", aldus Jobs.