De Hasso Plattner Foundation heeft het grootste belang in SAP Fioneer, de controversiële spin-off voor de financiële dienstverlening. Aandeelhouders van de Duitse softwaregigant zetten hun vraagtekens bij de de joint venture.

Volgens de Financial Times is spin-off van de activiteiten voor de financiële dienstverlening met nog meer geheimzinnigheid omgeven dan eerder gedacht. De activiteiten werden vorig jaar ondergebracht in de joint venture SAP Fioneer, waar ook durfkapitalist Dediq bij betrokken is.

De Britse zakenkrant ontdekte dat het fonds van SAP-oprichter Hasso Plattner een meerderheidsbelang in deze joint venture had. De Hasso Plattner Foundation kondigde aan het meerderheidsbelang snel af te bouwen.

Nu blijkt de liefdadigheidsinstelling een belang van 37 procent in SAP Fioneer te hebben. Hiermee is de Hasso Plattner Foundation nog steeds de grootste investeerder in SAP Fioneer. Ook blijkt dat het fonds ongeveer 190 miljoen euro heeft betaald van de 310 miljoen euro die durfinvesteerder Dediq in de deal als eerste cashinjectie had toegezegd. Het maakt het belang eigenlijk nog groter.

De familie van SAP-oprichter Plattner is één van de grootste (particuliere) investeerders in durfinvesteerder Dediq. Andere investeerders in SAP Fioneer zouden ook banden hebben het de Plattner-familie.

Commentaar SAP

Het is niet bekend wat voor gevolgen de financiële constructies hebben voor SAP Fioneer. Wel geeft een woordvoeder van SAP aan dat er voor de joint venture nog meer investeerders worden gezocht.

Tip: SAP opent bedrijfstak voor financiële dienstverlening