2min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple en Psystar lijken een andere weg ingeslagen te hebben om een oplossing voor hun geschil te vinden. Volgens The Mac Observer hebben Apple en Mac-kloonbouwer Psystar gekozen voor een methode om de kosten laag te houden en de resultaten niet publiek te maken.

Deze procedure heet in het Amerikaanse rechtssysteem ‘Alternative Dispute Resolution’ (ADR). Het is een procedure waarin beide partijen elkaar ontmoeten en tot een oplossing kunnen komen in plaats van de gang naar de rechter te maken. Dit zorgt onder andere voor lage kosten en resultaten hoeven niet openbaar gemaakt te worden, iets waar Apple veel baat bij heeft.

Apple spande afgelopen juli een rechtszaak aan tegen de Mac-kloonbouwer omdat de fabrikant van consumentenelektronica van mening is dat Psystar inbreuk maakt op de auteursrechten en intellectueel eigendom van Apple. Met name het gebruik van het eigen besturingssysteem Mac OS X op de onofficiële Apple-machines is de fabrikant uit Cupertino een doorn in het oog.

Psystar ging onlangs nog in de tegenaanval door een aanklacht te formuleren waarin het Apple beschuldigt van het overtreden van antitrustwetten zoals bijvoorbeeld oneerlijke concurrentie en misbruik van een monopolie. Apple deed hierop alle aantijgingen af als kul en onderstreepte nogmaals welke overtredingen Psystar had begaan.

Het is onduidelijk waarom Apple en Psystar precies voor de ADR-procedure hebben gekozen. Journalist Tom Krazit van CNet vermoedt dat het Apple voornamelijk gaat om het openbaar maken van de resultaten. In een gewone rechtszaak zijn de resultaten voor iedereen beschikbaar, in de ADR-procedure echter vinden de gesprekken plaats achter gesloten deuren en dient de besproken informatie ook binnen die deuren te blijven.

Dit is met name cruciaal als Apple de zaak toch mocht verliezen en Psystar dus toestemming krijgt om het Mac OS X-besturingssysteem op zijn eigen machines te installeren en mee te leveren. In de ADR-procedure blijft de uitkomst binnen vier muren en maakt de winst voor Psystar nog enigszins dragelijk voor Apple. Als Psystar aan de andere kant in een open behandeling wint zullen de Mac-kloonbouwers als paddestoelen uit de grond gaan schieten omdat het immers toch toegestaan is.