Tijdens de eerste keynote van de PDC in Los Angeles onthulde Microsoft zijn ‘cloud computing platform’ genaamd Windows Azure.

Eerder bekend als Project Red Dog, is Windows Azure een schaalbare hostomgeving voor Microsofts klanten om applicaties in zijn cloud uit te rollen, laat Microsoft Corporate Vice President Amitabh Srivastava, een van de belangrijkste mensen achter het platform, weten.

Volgens de softwaregigant zal Windows Azure ontwikkelaars helpen om de volgende generatie applicaties te bouwen die draaien in de internetcloud en zich uitvoeren op datacenters, de pc, het web en de smartphone.

"Het Azure Services Platform, compleet vanaf de grond opgebouwd, belooft de manier hoe bedrijven hun werk doen en hoe klanten hun informatie verkrijgen en het web ervaren compleet te veranderen. Ook stelt het onze klanten in staat om te kiezen welke applicaties zij in de cloud of via on-premisisservers willen uitrollen. Applicaties kunnen tevens gecombineerd worden op een manier nuttig voor bedrijven," vertelt Ray Ozzie, chief software architect bij Microsoft.

Windows Azure, dat met name bedoeld is voor ontwikkelaars, zal in feite het .NET Framework, SQL Server en SharePoint Dynamics CRM hosten en Live Services aanbieden dat volgens Ozzie de diensten van Windows Azure verder uitbreidt. Het geheel van bovenstaande diensten heet het Azure Services Platform.

Een beperkte CTP-build is op de PDC vrijgegeven. Meer informatie over Azure is op de website van Microsoft te vinden.