Naar aanleiding van de berichtgeving van afgelopen weekeinde heeft D66 nu een Europees meldpunt instellen om creditcardfraude te bestrijden. Zo reageert de partij op een uitzending van het televisieprogramma Zembla, dat zondagavond werd uitgezonden.

In deze uitzending is te zien hoe fraude kan worden gepleegd met creditcardgegevens die op Russische websites kan worden aangeschaft. Met deze gegevens hebben redacteuren van Zembla diverse goederen op het internet proberen aan te schaffen en te laten bezorgen.

Zo heeft partijleider Alexander Pechtold kamervragen gesteld over deze uitzending waarin hij duidelijk maakt dat er een Europees meldpunt moet worden opgericht. Ook wilde hij weten hoe het voor slachtoffers mogelijk is om iets te doen tegen deze vorm van identiteitsfraude en deze weer terug te draaien.

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels geschrokken gereageerd op deze uitzending en was niet op de hoogte van deze verhandeling van persoonsgegevens op het internet. Fred Speijers, Officier van Justitie, heeft in de uitzending gezegd dat banken en creditcardmaatschappijen beter moeten controleren op fraude.