Russische criminelen bieden via het internet Nederlandse creditcardgegevens aan. Zembla ging op onderzoek uit en pleegde fraude door ze aan te schaffen.

Dat meldde het VARA-televisieprogramma gisteren zelf op zijn website. Dit alles werd gedaan voor de reportage ‘We weten alles van u’ die op zondag om 22:10 uur op Nederland 2 uitgezonden zal worden.

Onder de gegevens bevinden zich onder meer namen, e-mailadressen, telefoonnummers en creditcardgegevens van in totaal acht personen. Met die informatie, die vijf euro per persoon kostte, is het de makers van het tv-programma gelukt om uitgaves te doen die in rekening werden gebracht bij de eigenaren van de creditcards, zonder dat ze daar op de hoogte van waren. De aankopen werden op een ander adres dan dat van de creditcardhouders afgeleverd.

Zembla riep voor dit onderwerp de hulp in van een fraude-expert die de Russische marktplaats ontdekte. "De site is niet publiek toegankelijk maar zit achter een inlog", laat Zembla-regisseur Ton van der Ham weten tegenover Webwereld. "Je kunt zoeken op land, op kaartsoort, en dan kies je een pakketje gegevens die je online kunt afrekenen. Het is bijna onwerkelijk."

Op de site bevindt zich tevens een controleerfunctie om na te gaan of het nummer echt is. "Het grappige is dat daarna een transactie met dat nummer niet meer lukt. Die kaart is onmiddellijk geblokkeerd. De banken weten dus van dergelijke sites. Dan zou ik alle de kaarthouders waarschuwen, maar dat gebeurt dus blijkbaar niet."

Zembla verwacht niet dat er juridische gevolgen zullen zijn voor de uitgevoerde actie. "We hebben wel strafbare handelingen gepleegd, met het kopen van de gegevens, maar daarvan hebben we het OM naderhand op de hoogte gesteld," vertelt Van der Ham. De zaak wordt nu wel door het OM onderzocht.

Volgens het televisieprogramma zijn creditcards slecht beveiligd en is het eenvoudig voor criminelen om de gegevens te onderscheppen en door te verkopen. Fred Speijers, landelijk fraudeofficier van justitie, stelt dat banken en creditcardmaatschappijen kaarten beter moeten controleren.