2min

Tags in dit artikel

, ,

Het gebruik van mobiele telefoons om op het internet te surfen wordt de laatste tijd alleen maar meer. Ook nieuwe markten komen er op dit moment zeer snel bij. De armere landen van de wereld worden op dit moment belangrijke doelgroepen voor de telecombedrijven om het mobiele internet nog verder te kunnen laten groeien.

Opera Software ASA, een ontwikkelaar van internetbrowsers voor mobiele apparaten, liet weten dat zij de sterkste groei van consumenten ziet in plaatsen als Indonesië, Egypte en Rusland. AdMob Inc., een bedrijf uit San Francisco dat maandelijks vijf miljard internetadvertenties naar mobiele telefoons verstuurt, liet weten dat Azië in oktober Noord Amerika voorbij gestreefd is wanneer het gaat om de grootste mobiele markt. Indonesië is de tweede grootste markt van het bedrijf na de Verenigde Staten, met een vertegenwoordiging van een kwart van het totale verkeer van advertenties.
"Voor een hoop mensen in de nieuwe markten, zal de mobiele telefoon een primaire manier zijn om toegang te verkrijgen tot het internet," zo vertelde Tony Crips, een draadlozesoftwareanalist werkzaam bij Ovum.

Indonesië is een land met meer dan 17.000 eilanden, waarvan veel plaatsen een gebrek hebben aan hogesnelheidsbreedbandverbindingen, DSL-lijnen of zelfs reguliere telefoonlijnen. Veel mensen hebben zich daardoor gekeerd tot de mobiele telefoons. Door de goedkopere prijzen hiervan, de versnellende mobiele netwerken en de verbeterde technieken voor mobiele browsers is de drempel een stuk lager geworden voor deze mensen om zich tot deze techniek te wenden. Voor vele mensen is het internetten op een mobiel apparaat een veel goedkoper alternatief dan het kopen van een computer en betalen voor een eigen internetaansluiting.

Anita Rachman, een 23-jaar oude secretaris wonende in Jakarta, is afgelopen jaar begonnen met het gebruik maken van deze mobiele netwerken via haar eenvoudige Sony Ericsson-telefoon. Haar rekening bedraagt nu 25 dollar per maand, dat ongeveer hetzelfde is als een reguliere aansluiting voor in huis. "Ik ben echt 24/7 online," zo vertelde Rachman.

Djohansyah Saleh, een woordvoerder bij een bedrijf in Jakarta, vertelde dat de snelheden van deze mobiele netwerken daadwerkelijk behoorlijk gestegen zijn het afgelopen jaar. Hierdoor worden deze netwerken vaak sneller dan de meeste bedrade netwerken in het land. "De mobiele internet service is nu beter," zo vertelde hij.