1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De wereldwijde omzet gewonnen uit mobiel internet is volgend jaar voor het eerst groter dan de omzet vanuit een vaste internetverbinding. Mobiel internet krijgt daarmee een dominante plek in de markt, met volgend jaar een verwachte omzet van 259 miljard dollar.

Die conclusie trekken de onderzoekers van PwC in het woensdag gepubliceerde rapport Global Entertainment & Media Outlook 2013-2017. De onderzoekers stellen dat in 2017 wereldwijd gezien 51 procent van de huishoudens toegang heeft tot breedband internet, een toename van 11 procent ten opzichte van 2012. Het aandeel mobiel internet stijgt van 31 procent in 2012 naar 54 procent in 2017.

Het rapport wijst het sterk stijgende mobiele aandeel toe aan de explosieve verkoop van tablets en smartphones. Ook de stijgende omzet uit online adverteren en digitale uitgaven staat hiermee in verband. "De omzet uit mobiel adverteren stijgt de komende 5 jaar met gemiddeld 27 procent per jaar, naar 27 miljard dollar in 2017," leest het onderzoek.

Urbanisatie in ontwikkelende markten als China, Brazillië, India, Rusland en het Midden-Oosten zijn de bron van de aanzienlijke toename in mobiele omzet. Volgens het rapport zullen de vier zogenaamde BRIC-landen (Brazillië, Rusland, India, China) in 2017 de helft van alle mobiele internetgebruikers vertegenwoordigen.