2min

Tags in dit artikel

, ,

Eergisteren op de Le Web 08-conferentie in Parijs kondigde Googles vicepresident Marissa Mayer aan dat Google Chrome zeer spoedig uit bèta zal komen. Een dag later is dat gebeurd.

Op donderdag ontving een klein percentage gebruikers de update naar versie 1.0. Vandaag zullen alle overige gebruikers, ongeveer al tien miljoen, de update ontvangen. De nieuwe versie is tevens te downloaden via Techzines downloadssectie.

Het updatesysteem is tot nog toe al voor veertien updates gebruikt. Deze finalversie wordt de vijftiende update. Dit keer komt er echter een behoorlijke update binnen. Sundar Pichai, vicepresident van productontwikkeling, vertelde dat Google Chrome 1.0 heel erg veel bugfixes zal bevatten. Vooral het afspelen van audio en video is sterk verbeterd.

Chrome zou daarnaast ook een stuk sneller moeten zijn, namelijk 1,4 tot 1,5 keer, en er zouden enkele nieuwe functies aanwezig moeten zijn. Zo is de bladwijzerbeheerder herzien zodat deze overzichtelijker is en is er een importeer- en exporteerfunctie bijgekomen. Verder bevinden alle privacyopties zich nu in één dialoogvenster.

Het team heeft laten weten nog aan functies als het automatisch invullen van formulieren, native ondersteuning voor RSS-feeds en meer te werken. Echter staat op de to-dolijst ondersteuning voor Mac OS X en Linux bovenaan.

Korte bètaperiode

Overigens verlaat Google Chrome voor een Google-product het bètastadium opmerkelijk snel: slechts 100 dagen na lancering. Volgens Pichai voldoet Chrome nu aan de interne prestatie- en stabiliteitesstandaarden. Ook heeft het grote gebruik van Chrome binnen Google aan de snelle lancering bijgedragen.

Vreemd genoeg draagt Picasa pas sinds kort het finallabel, terwijl dat product al enkele jaren oud is en al aanbeland is bij versie 3.0. En ook Gmail, dat gebruikt wordt door miljoenen gebruikers, bevindt zich nog altijd in de bètaperiode.

Waarschijnlijk is dit zo snel gebeurd omdat Google grote plannen heeft met Chrome en een bètaproduct geen toekomst heeft bij bedrijven en op computers waar de op Webkit-gebaseerde webbrowser is voorgeïnstalleerd.