2min

Tags in dit artikel

, ,

Google heeft vandaag een eerste bètaversie van Chrome voor de Mac gelanceerd. Eerder deden al geruchten de ronde dat de zoekgigant deze maand met een bètaversie zou komen. Hoewel het een bèta betreft, ontbreekt in de software nog wel de nodige functionaliteit. Die wordt later toegevoegd.

Bijna een half jaar deed het ontwikkelaarsteam van Google erover om deze eerste mijlpaal te bereiken. Enkele maanden geleden stelde Google al een zogenaamde developer preview beschikbaar die al door veel nieuwsgierige mensen is uitgeprobeerd, maar volgens Googles kwaliteitsnormen nog niet geschikt was voor een breder publiek. De officiële bètaversie draagt het versienummer 4.0.249.30 en vereist minimaal Mac OS X 10.5 Leopard en een Intel-processor. Daarnaast is er ook een Linux-versie uitgebracht.

Toch ontbreekt in de eerste Chrome voor Mac-bèta nog wel de nodige functionaliteit. Specifieke functies zoals bookmark-beheer, synchroniseren van bookmarks tussen computers, extensies, taakbeheer en meer worden allemaal doorgeschoven naar de volgende mijlpaal, die intern bij Google ‘M5’ wordt genoemd. Veel van deze functies maken wel reeds deel uit van de Windows-versie van Chrome, maar die wordt inmiddels ook al wat langer ontwikkeld.

De bètaversie van Chrome voor de Mac is wel in staat om de bookmarks en geschiedenis van zowel Firefox als Safari te importeren. Cookies, opgeslagen wachtwoorden en zoekmachines echter, kunnen alleen vanuit Firefox, dat daarvoor wel eerst afgesloten dient te worden, worden geïmporteerd.


Google zal de ontbrekende functionaliteit toevoegen aan komende developer previews van de browser. Verbeterde versies zullen dan op een reguliere basis (ongeveer elke maand) aan het bèta-kanaal van Chrome voor de Mac worden toegevoegd, zodat deze door een breder publiek getest kunnen worden. Uiteindelijk zullen ook die versies weer verbeterd worden om vervolgens aan het stable-kanaal te worden toegevoegd. Hiermee zijn de functies dan stabiel genoeg om door iedereen gebruikt te kunnen worden.

Google Chrome voor de Mac draait, evenals zijn Windows-broertje, op de bekende WebKit-engine van onder meer Apples eigen Safari-browser. Voor de afhandeling van JavaScript maakt Chrome gebruik van zijn eigen V8 JavaScript-engine, die op dit moment één van de snelsten in afhandeling van JavaScript is. Chrome voor de Mac integreert met het Mac OS X-besturingssysteem door bijvoorbeeld de wachtwoorden op te slaan in de Sleutelhanger (Engels: Key Chain) van het systeem.