De mensen van Google zijn de laatste tijd druk bezig met het toevoegen van nieuwe functies aan Gmail. De laatste toevoeging is een ingebouwde PDF-lezer.

Recentelijk voegde Google al de mogelijkheid om taken bij te houden toe aan Gmail en de mogelijkheid om de interface naar eigen hand te zetten met een aantal thema’s. Nu is daar dus een PDF-lezer bijgekomen.

Voorheen konden PDF-bestanden die als bijlage bij een mail zaten ook al geopend worden via Gmail, maar dan alleen in HTML-weergave, waardoor de opmaak verloren ging. Dat gold trouwens alleen voor PDF-bestanden met tekst. Andere mogelijkheid was het downloaden van de PDF-bijlage en deze te openen in een PDF-lezer op de clientcomputer, maar die zijn niet allemaal even snel en op sommige computers ontbreekt zo’n programma simpelweg.


De PDF-lezer van Google maakt deel uit van Google Docs en de interface lijkt veel op de bekende PDF-lezers. Links wordt het document weergegeven, terwijl er rechts een overzicht van de pagina’s in thumbnailweergave te zien is. Ook is er de mogelijkheid om te zoeken, de gezochte term wordt dan gemarkeerd in het document. Verder kan er gekozen worden om het document te printen, op te slaan of alsnog in HTML-vorm te bekijken.

Het lijkt een logische stap dat de PDF-lezer ook geïmplementeerd gaat worden op de zoekmachine van Google, maar of en wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekend.