1 min

Google is begonnen met de uitrol van een nieuwe functionaliteit voor Gmail. Gmail-gebruikers krijgen de mogelijkheid om Google Drive bestanden mee te sturen als bijlage, hiermee kunnen bestanden tot wel 10 GB worden meegestuurd in een e-mail bericht. Ook kunnen de bijlagen na het versturen nog worden aangepast en kunnen er speciale rechten worden ingesteld.

De bestanden die vanuit Google Drive verstuurd worden via Gmail zullen altijd de meest recente versie van het bestand zijn, dit betekent dat na het versturen van bijvoorbeeld een Word-document of PDF deze ook aangepast kan worden nadat deze al is verzonden. Vergelijkbaar met de standaard deel-opties van Google Drive.

Gmail stelt de gebruiker ook in staat om toegang te limiteren voor de ontvangers van de Google Drive e-mail. Zo kunnen ontvangers bijvoorbeeld beperkt worden tot het alleen-lezen van een document, dit zodat de ontvanger niets kan aanpassen. Of juist zo dat de gebruiker het document wel kan aanpassen.

Deze nieuwe functionaliteit is overigens niet revolutionair, Sparrow, een e-mail-applicatie voor Mac OS X gebruikt al geruime tijd eenzelfde soort functionaliteit maar dan in combinatie met Dropbox. Neemt niet weg dat deze nieuwe toevoeging aan Gmail erg handig kan zijn voor de Gmail en Google Drive gebruikers.

De integratie van de Google Drive bijlagen functionaliteit zal gefaseerd uitgerold worden over alle Gmail-gebruikers, de een zal de functionaliteit dus net wat eerder zien dan de ander.