2min

Sinds vandaag zijn internetproviders verplicht om hun leden voorlichting te geven over de gevaren van het internet. Dit heeft de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit besloten.

De OPTA meent dat internetveiligheid een dusdanig belangrijk onderwerp is dat gebruikers hierover voorgelicht moeten worden zodat ze hun internetgedrag aan kunnen passen. Op dit moment is het namelijk zo dat nog niet elke internetgebruiker over genoeg kennis beschikt om veilig over het internet te surfen.

Er is voor internetproviders dan ook een lijst gemaakt met items die zij minimaal moeten behandelen in de voorlichting. Deze items zijn: spam, botnets, phishing, spyware, malware, beveiliging van draadloze router, identiteitsdiefstal en ongewenste websites. Providers mogen zelf altijd meer behandelen omdat de huidige lijst nooit compleet zal zijn.

T-Mobile heeft als enige kritiek op de nieuwe regels van de OPTA. Het vindt dat het de vrijheid van aanbieders om op het gebied van informatiebeveiliging te concurreren, beperkt. Bovendien kan T-Mobile zich niet vinden in de regel dat de voorlichting op de website maximaal één muisklik van de indexpagina verwijderd mag zijn.

In december keek de OPTA naar de internetgevarenvoorlichting van 35 providers. Hieruit bleek dat de voorlichting van 29 providers, met name die van mobiel internet, sterk benedenmaats is en verbeterd moest worden. In maart dit jaar houdt de waakhond een nieuwe controle om te kijken of er verbetering is gekomen.

Naast informatie over de gevaren moeten de providers ook aangeven hoe zulke risico’s voorkomen kunnen worden. "Bij zijn toezicht zal het college nagaan of de informatie daadwerkelijk beschrijft hoe deze middelen de betreffende bijzondere risico’s kunnen verkleinen." Mocht de informatie niet voldoen, dan kan de OPTA deze zelf aanpassen.