Europese Unie geeft groen licht aan opening kabel

OPTA heeft groen licht gekregen van de Europese Unie om de kabel open te stellen voor andere bedrijven. Grote bedrijven zoals UPC en Ziggo moesten van OPTA hun kabel openstellen, zodat ook andere bedrijven via de kabel diensten konden exploiteren, maar ook de EU gaat nu akkoord met deze maatregel.
Europese Unie geeft groen licht aan opening kabel
De Europese Unie heeft vandaag bekend gemaakt dat de huidige kabel-voorzieningen inderdaad voor oneerlijke concurrentie zorgen. Daarom heeft OPTA een punt als het de kabel open stelt, zo verklaart de Europese Unie. OPTA wilde de kabel al eerder openstellen, zoals ook te liezen viel in haar persverklaring.

Chris Fonteijn, voorzitter van OPTA, legt uit: "Met het groen licht van de Europese Commissie is een belangrijke bouwsteen van OPTA’s visie voor de elektronische communicatiemarkten bekrachtigd. Met toegang tot de netten van de belangrijkste spelers van Nederland, kabelbedrijven UPC en Ziggo aan de ene kant en KPN aan de andere, wordt concurrentie bevorderd en innovatie gestimuleerd. Eind vorig jaar hebben wij reeds toegang tot de glasvezelnetwerken van KPN-Reggefiber verzekerd. Doordat de kabelbedrijven en KPN met elkaar én met alternatieve aanbieders concurreren worden zij extra geprikkeld om in hun netwerken te investeren. Dankzij deze concurrentiestrijd krijgt de consument lagere prijzen, meer keuze en supersnelle verbindingen."

OPTA moest eerst toestemming vragen aan de Europese Commissie, er is namelijk Europese regelgeving mee gemoeid. Deze heeft het schrift van OPTA, waar in staat hoe de telecomwaakhond het aan wilde pakken op negen januari binnengekregen, en de EC had vervolgens een maand de tijd om bezwaren aan te tekenen, wat niet gebeurd is.

Omdat er geen bezwaren aangetekend zijn en de EC en EU dus akkoord gegaan zijn met de ideeën van OPTA, gaat OPTA de kabel binnenkort definitief openstellen, maar voor die tijd gaat OPTA eerst verder met voorbereidingen. Zo moet er nog een definitief plan afgemaakt worden en ook moeten er technische maatregelen getroffen worden. Voor de technische maatregelen heeft OPTA besloten samen te gaan werken met de kabel-exploitanten die op dit moment actief zijn, Ziggo en UPC dus grotendeels.

Als alles mee zit en men voortvarend aan de slag gaat moeten de eerste ‘echte keuzes’ aan het eind van 2009 zichtbaar zijn. Dit is echter afhankelijk van het aantal bedrijven dat zich in gaat zetten op kabel-gebied.

Bron:Techzine Redactie