Afgelopen week haalde Firefox 3.0 Internet Explorer 7 in als populairste browser in Europa. Firefox was met bijna 35 procent de meestgebruikte browser in Europa, op de voet gevolgd door Internet Explorer met 34 procent. Dat blijkt uit cijfers van StatCounter.

Browserversies met elkaar vergeleken.[/b]

Firefox heeft sinds eind augustus een gigantische groei doorgemaakt ten koste van Internet Explorer 6 en 7. Beide browsers van Microsoft zagen in diezelfde periode het aantal gebruikers afnemen. Als alle versies van Internet Explorer en Firefox als één browser gezien worden, dan behoudt Internet Explorer nog wel een voorsprong van ongeveer 12 procent. Het grootste deel van de overgebleven markt wordt bezet door Google’s Chrome, Apple’s Safari en Opera. Opera is van deze drie browsers het grootst met 6,9 procent, gevolgd door Safari met 2,54 procent en als laatste Chrome met 1,96 procent.

Ons kikkerlandje is geen goede maatstaf voor het browsergebruik in Europa, Firefox 3.0 komt hier net voorbij de 20 procent, terwijl Internet Explorer ruim aan kop gaat met 57 procent. Meer dan de helft van alle internetgebruikers in Nederland blijft de browser van Microsoft vooralsnog trouw. Het martkaandeel van Chrome in Nederland komt redelijk overeen met de Europese cijfers, 1,7 procent van de Nederlandse computergebruikers surft met de browser van Google. Het recent gelanceerde Internet Explorer is de browser van Google overigens al voorbijgestreefd en heeft nu een marktaandeel van 2,75 procen.

Browserversies in Nederland met elkaar vergeleken.

Besturingssystemen

Kijkend naar het gebruik van besturingsystemen in Europa kan geconstateerd worden dat XP nog altijd één van de meest gebruikte besturingssystemen is. Het aantal gebruikers dat nog Windows XP gebruikt daalde wel licht de afgelopen maanden, maar met een marktaandeel van bijna 70 procent heeft het nog altijd een groot deel van de markt in handen.

Daarbij verliest XP nauwelijks terrein op concurrenten als Mac OS X, maar ook Windows Vista weet weinig invloed uit te oefenen op het gebruik van XP. Vista zet zelfs een kleine daling in en heeft nu een marktaandeel van 23,45 procent. Ook in Nederland wordt Windows XP nog massaal gebruikt. Veel consumenten en bedrijven blijven bij het stabiele besturingssysteem en durven de stap naar Vista niet te wagen. Nederlanders lopen ten opzichte van het Europees gemiddelde wel iets voor als het gaat om de overstap naar Vista, momenteel gebruikt 28 procent van alle Nederlanders het, terwijl 63 procent nog met XP werkt.