Volgens cijfers van StatCounter, een bedrijf dat zich bezig houdt met het vastleggen van statistieken, is Mozilla’s Firefox qua marktaandeel voorbij gestoken aan Internet Explorer van Microsoft.

Volgens de cijfers van Statcounter zou Firefox in de laatste maand van 2010 een marktaandeel van 38,11 procent bezitten, tegenover 37,52 procent van Internet Explorer. Het is voor het eerst dat Internet Explorer onttroond wordt in een grote regio.

Statcounter gaat er van uit dat de wisseling van de wacht voor een groot deel te danken is aan de opkomst van Google Chrome. Het marktaandeel van Chrome groeit vooral ten koste van Internet Explorer, terwijl Firefox qua marktaandeel ongeveer op dezelfde hoogte blijft. Google Chrome is inmiddels goed voor een marktaandeel van 14,58 procent. Verder zal ook de overeenkomst tussen de EU en Microsoft, waaruit het keuzescherm voor browsers resulteert, een groot effect veroorzaakt hebben.

In Noord-Amerika bezit Internet Explorer een groter marktaandeel van 48,92 procent. Firefox en Chrome moeten het in die regio doen met respectievelijk 26,7 en 12,82 procent. Apple’s Safari is in deze markt overigens vrij groot met een marktaandeel van 10,16 procent.

StatCounter baseert haar beweringen op 15 miljoen pageviews per maand, verspreid over 3 miljoen websites.