Google heeft een stabielere versie uitgebracht van Jetpack Compose, een tool voor het bouwen van Android user interfaces (UI’s). Nieuwe features moeten de productiviteit van ontwikkelaars en de prestaties van de tool verbeteren.

Jetpack Compose helpt ontwikkelaars bij het bouwen van Android UI’s met een minimum aan coderen. Dit stelt hen in staat om sneller apps te ontwikkelen en het gebruik van code te reduceren. De nieuwe stabielere versie van de tool moet ontwikkelaars helpen hun apps nog sneller te bouwen. Ook moet de nieuwe versie ervoor zorgen dat de opstartsnelheid van apps wordt verhoogd.

Nieuwe features

Hiervoor introduceert Jetpack Compose verschillende functies. Zo beschikt de tool nu over een Bill of Materials (BOM) die ontwikkelaars helpt bij het definiëren van library dependencies in een enkele omgeving. Zo kunnen alle library dependencies uit een enkele BOM worden gehaald, waardoor er minder fouten ontstaan wanneer softwareversies verschillen.

De komst van componenten voor Material 3, de ontwerptaal van Android, moet ontwikkelaars helpen bij het ontwerpen van dynamische app-kleuren, fonts en vormen. Hierdoor kunnen zij ervoor zorgen dat UI-onderdelen als knoppen en checkboxes zich makkelijker aanpassen aan de thema’s die door gebruikers worden ingesteld.

Daarnaast zijn er nieuwe Android Studio-eigenschappen toegevoegd, waaronder coördinatietools voor animatie. Hierdoor moet het synchroniseren van animaties in UI’s makkelijker worden. Ook voegde Google functionaliteit toe voor betere ondersteuning van previews op meerdere devices.

Compose for Android TV

Verder is de alphaversie van Compose for Android TV uitgebracht. Hiermee kunnen ontwikkelaars makkelijker appdesigns voor op Android gebaseerde televisies testen. Dit met behulp van onderdelen als Carousel en ImmersiveList. Andere onderdelen worden binnenkort toegevoegd.

Tip: Google brengt bètaversie van Jetpack Compose uit