2min

Tags in dit artikel

, ,

SIDN en CleanBits hebben in maart van dit jaar onderzoek verricht naar het aantal ‘groene’ .nl-domeinnamen. SIDN en CleanBits hebben de resultaten nu bekend gemaakt, één op de acht domeinen zijn milieuvriendelijk gehost.

Er zijn nu ongeveer 3,3 miljoen domeinen. Hiervan is 11,3 procent gehost bij een CO2-neutrale hoster. Het onderzoek is gekomen omdat de Europese Commissie, eveneens in maart, bekend heeft gemaakt dat de ICT-sector haar CO2-uitstoot met twintig procent moet verminderen, tussen nu en 2015.

SIDN staat als registry voor het .nl-domein middenin de samenleving en wil door middel van verantwoord en duurzaam ondernemerschap blijk geven van haar betrokkenheid bij onze maatschappij. Roelof Meijer, algemeen directeur bij SIDN: "Volgens een rapport van Tebodin overschrijdt het energieverbruik van datacenters in 2009 de 1 TWh/jaar-grens, vergelijkbaar met het verbruik van 285.000 huishoudens. Dit resulteert in een aanzienlijke uitstoot van CO2 en wij ondersteunen initiatieven die deze uitstoot terug kunnen dringen graag. Eind vorig jaar compenseerden wij onze uitstoot samen met Cleanbits door de aanplant van 1 hectare van het zogenaamde Internetbos in Gelderland. In de komende jaren pakken we onze eigen CO2-uitstoot aan zodat compensatie op een gegeven moment niet meer nodig is. Dat is natuurlijk de beste vorm van een groene zone"

Cleanbits creëert transparantie over de ecologische voetafdruk van internetsites en providers. Via een ‘greencheck’ kan van elk willekeurig internetsite direct worden gecontroleerd of deze bij een grijze of groene aanbieder draait. "Hoe meer internetgebruikers kiezen voor een ‘groene’ serviceprovider, hoe groener de .nl-zone wordt. In het kader van de toename van duurzame inkoop is het vooral ook in het belang van de aanbieders om aan dit aspect van de dienstverlening voldoende aandacht te besteden." aldus René Post, directeur van Cleanbits.