min

Tags in dit artikel

,

Vier grote spelers op het gebied van internetdiensten hebben besloten om hun eigen CO2-uitstoot te gaan reduceren. Om hun actie te starten hebben ze bomen gepland in het internetbos, dat aangelegd wordt in Eerbeek.

De vier spelers zijn SIDN, Computel Standby, Nxs Internet en Waag Society. Zij hebben besloten om hun CO2-vervuiling aan te gaan pakken, ze doen dit door energie-zuinigere servers neer te gaan zetten, stroomvoorzieningen via groene-stroom te laten plaatsvinden en betere koeltechnieken gebruiken.

Roelof Meijer, Algemeen Directeur SIDN, die namens SIDN een aantal bomen heeft geplant: "De totale CO2 uitstoot in Nederland over 2007 is 202.590 mln kg. Volgens een onderzoek van Gartner is de ICT-branche wereldwijd verantwoordelijk voor 2% van de CO2 uitstoot. Als we aannemen dat het in Nederland om eenzelfde percentage gaat, komt dit neer op 4.051,8 mln kg CO2 voor de ICT sector. Volgens Gartner produceren datacentra hiervan ca. 23%. Dit betekent dat de Nederlandse datacentra jaarlijks 931,914 miljoen kilo CO2 uitstoten. Als sector moeten we hier, met het oog op de toekomst, wat aan doen."

Het internetbos in Eerbeek is overigens niet het enige internetbos dat bomen geleverd krijgt van die vier internetbedrijven. Ook Winterswijk, Groenlo en Vorden zullen voorzien worden van dergelijke internetbossen. In totaal gaat het om 3,8 hectare.

De spelers waarschuwen wel dat alleen investeren in duurzamere oplossingen geen oplossing is. Volgens Cleanbits vervuilt het internet nu al even erg als het vliegverkeer. Volgens Cleanbits is het aanleggen van internetbossen onvermijdelijk om de CO2-uitstoot te compenseren.