min

Tags in dit artikel

, , ,

Google heeft op Google Labs een nieuwe API voorgesteld om 3D-graphics in een browser mogelijk te maken. De API heet O3D en een netscape-plugin is in de maak op Google Code.

Google heeft voor een vroege publicatie van het project besloten om feedback uit ontwikkelaarsgemeenschap te krijgen. Doel van het project is om een open standaard voor 3D op het web te maken of in ieder geval erover te discussiëren.

Khronos, een industrie-consortium voor het ontwikkelen van open programmeerinterfaces voor multimedia, en Mozilla hadden eerder al aangegeven een project te zullen starten om een open standaard voor 3D op het web te maken.

Google ziet zich niet als concurrent van Khronos maar als deelnemer in de discussie. Kritiek is echter toch aanwezig. Mozilla heeft in samenwerking met Khronos al een plugin en API op basis van OpenGL ES, een open standaard voor 3D op mobiele apparaten, gemaakt terwijl O3D nu met een volledig nieuwe API komt. Men vraagt zich af of een nieuwe API nodig is.

De huidige ontwikkeling van O3D is te vinden in een netscape-plugin die zowel onder Windows, Mac OS X en Linux is te compilen. Alleen van de Windows- en Mac OS X-versies is een installatie beschikbaar, de Linux-ondersteuning is nog experimenteel maar kan zelf gecompiled worden. Informatie, demo’s en installatie-bestanden zijn te vinden op de O3D site op Google Labs.

Google O3D Demo