Google heeft aangekondigd dat het later dit jaar met een eigen besturingssysteem op de markt komt dat voornamelijk gericht is op het internet. Google Chrome OS, zoals het systeem heet, is een Linux-distributie die snel en licht moet worden.

Chrome OS borduurt volgens Google verder op de Chrome-browser. Deze browser werd volgens het bedrijf ontwikkeld voor mensen die het internet voor bijna alles gebruiken, zoals het zoeken van informatie, e-mailen, nieuws lezen, winkelen of sociale contacten onderhouden. Maar volgens Google zijn de besturingssystemen van tegenwoordig ontworpen in een tijd dat er geen internet was en daarom komt Google later dit jaar met een besturingssysteem dat wel op het internet afgestemd is.

De drie belangrijkste aspecten van Chrome OS zijn snelheid, eenvoud en veiligheid. De bedoeling is dat netbooks met Chrome OS binnen een paar seconden klaar zijn voor gebruik. Uit feedback van gebruikers is volgens Google naar voren gekomen dat mensen niet meer willen wachten op het opstarten van hun computer en hun gegevens overal beschikbaar willen hebben. Ook zouden gebruikers geen zin meer hebben in het uitgebreid configureren van hun computer. De gebruikersinterface is daarom zo minimaal mogelijk gehouden, zodat de gebruikerservaring zich voornamelijk focust op het internet. Daarnaast gaat Google de complete onderliggende beveiligingscode aanpassen, zodat gebruikers geen last hebben van virussen, malware en patches.

Chrome OS werkt met x86- en ARM-chips en wordt volledig opensource. Zoals gezegd draait het OS op op de Linux-kernel en daarbovenop draait Google Chrome met een nieuw venstersysteem. Google laat weten dat het internet het applicatieplatform is voor Chrome OS. Ontwikkelaars kunnen hun applicaties ontwikkelen in hun favoriete taal of techniek en die draaien vervolgens zonder problemen onder Chrome OS.

Het bedrijf maakt verder duidelijk dat Chrome OS los van Android gezien moet worden. Waar Android ontworpen is om te kunnen draaien op een groot aantal verschillende apparaten als netbooks, telefoons en set-top boxes, is Chrome OS ontwikkeld voor mensen die de meeste tijd op het internet doorbrengen. Het systeem is geschikt voor netbooks, maar ook voor desktops.

Chrome OS verschijnt later dit jaar als opensource-code, de eeste netbooks die standaard Chrome OS draaien verschijnen in de tweede helft van 2010.