Vincent Nichols is de aartsbisschop van Westminster in Engeland en hiermee dus het hoofd van de katholieke kerk in Engeland en Wales. De aartsbisschop heeft nu aangegeven dat sociale netwerken aanzetten tot zelfmoordpogingen.

Volgens de aartsbisschop wordt het bij sociale netwerken belangrijk om veel kwantitatieve vrienden te hebben. Het gaat dus om aantallen, men moet zoveel mogelijk vriendjes hebben op bijvoorbeeld Hyves, FaceBook of MySpace. Op deze manier bouwt men oppervlakkige relaties op, waarmee een diepgaande vriendschap er niet inzit. Deze oppervlakkige relaties kunnen echter ineens omslaan, wat een trauma voor het kind kan opleveren. "Een echte vriendschap is hard werken," aldus Nichols.

De sociale netwerken kunnen ervoor zorgen dat de sociale cohesie aangetast wordt. Dit komt omdat men het digitale contact boven het ‘real life’-contact gaat plaatsen. Op die manier zijn simpele dingen als emoties en lichaamstaal niet meer te peilen. Zo zouden steeds minder mensen dit daadwerkelijk kunnen peilen. Ook wordt je sociale wereld hierdoor een stuk kleiner. "Sociale netwerken kunnen een uitbreiding zijn op de huidige mogelijkheden, maar hier durf ik toch aan te twijfelen," stelt de aartsbisschop.

Hij stelt dat kinderen op jongere leeftijd erg gevoelig zijn voor vriendschap. Wanneer een vriendschap over is, kan dit een trauma zijn voor het kind. Het kind ook met suïcidale gedachten rond gaan lopen, waardoor een depressie mogelijk is. "Het gaat om een soort alles-of-niets-idee, een tussenweg lijkt niet mogelijk," vervolgt de aartsbisschop.

Zijn uitspraken komen doordat een vijftien jarig meisje genaamd Megan Gillan, zelfmoord heeft gepleegd. Zij nam een overdosis pijnstillers, omdat ze gepest werd op een sociaal netwerk genaamd Bebo. De aartsbisschop staat ook op FaceBook, hier heeft hij 336 vrienden, of dit profiel ook daadwerkelijk van hem is, is onbekend.