1 min

Tags in dit artikel

, ,

Google heeft zijn excuses aangeboden voor opnieuw een storing van de Gmail-dienst gisteren, waardoor gebruikers gedurende negentig minuten hun e-mail niet konden lezen.

Ben Treynor, vicepresident van ontwikkeling bij Google, liet in een Google-blogbericht weten dat de storing werd veroorzaakt door recente wijzigingen die ironisch genoeg moesten zorgen voor een betere betrouwbaarheid.

Treynor gaf toe dat het Google-team de load nodig voor het doorvoeren van de veranderingen ‘licht onderschat’ had tijdens wat een routineonderhoud had moeten zijn.

"Rond half tien ’s avonds raakten een paar routers overbelast die daardoor het bericht ‘stop ons bezoekers door te sturen, we zijn te langzaam’ afgaven", zo legde hij uit. "Dit zorgde ervoor dat de load naar andere routers werd doorgestuurd, met als gevolg dat er nog meer overbelast raakten. Binnen enkele minuten waren dan ook alle routers overbelast, met als gevolg dat de Gmail-webinterface ontoegankelijke werd."

Volgens Treynor heeft het Google-team verschillende acties ondernomen om ervoor te zorgen dat het probleem niet nog een keer kan voorkomen. Zo heeft het team ervoor gezorgd dat routers nu meer verkeer toestaan, in plaats van zomaar alles af te wijzen.

Dit is overigens niet de eerste keer dat Gmail last heeft van een storing. Google bood in februari ook al zijn excuses aan vanwege een 2,5 uur durende storing.