2min

Het AI-team van Meta maakt de Animated Drawings-tool open-source. Het bedrijf hoopt dat ontwikkelaars erop kunnen voortborduren met hun eigen implementaties.

Animated Drawings was al sinds eind 2021 in prototype-vorm beschikbaar. Met de tool kunnen gebruikers tekeningen en foto’s door middel van kunstmatige intelligentie laten animeren. Wie er gebruik van maakt, kan daarmee instemmen dat diens content wordt ingezet voor de verdere training van de AI. Hoewel de tool op het eerste gezicht slechts voor vermaak handig lijkt, kunnen ontwikkelaars nu dus met de source-code aan de slag voor andere toepassingen.

Openstelling

Meta heeft al eerder voortvloeisels uit diens AI-ontwikkelingen naar buiten gebracht. Zo kwam het vorig jaar met een groot AI-model aan waar wetenschappers gebruik van mochten maken. De openstelling van Animated Drawings komt dus niet uit de lucht vallen. Het bedrijf achter Facebook heeft hiernaast een dataset met ongeveer 180.000 tekeningen beschikbaar gesteld ter training van de AI. Meta zegt deze content gefilterd te hebben op kwaliteit om het gewenste resultaat te bewerkstelligen. Echte foto’s en ongepaste of door auteursrecht beschermde afbeeldingen werden uit de dataset gehaald. Ook niet-Engelse tekst kwam niet door het filter heen, omdat Meta geen garantie kon geven dat de inhoud gepast was.

Het moet nog blijken wat de resultaten gaan zijn van de openstelling, maar Meta hoopt dat ontwikkelaars kunnen inspelen op de wensen die gebruikers hadden nadat ze kennis maakten met Animated Drawings. Een daarvan is de mogelijkheid om meerdere personages tegelijk te animeren. Daarnaast zijn met de tool nog geen transparante achtergronden mogelijk, waardoor het lastig is om de resultaten van de tool te exporteren.

Lees ook: Meta’s AI-model kan objecten herkennen in afbeeldingen