1 min

Microsoft werkt aan een eigen AI-processor voor het trainen van grote modellen. Dit stellen bronnen tegenover techsite The Information.

Volgens de techwebsite ontwikkelt de techgigant de eigen AI-processors al sinds 2019 onder de naam Athena. Inmiddels zouden exemplaren van de processors al beschikbaar zijn voor een beperkt aantal medewerkers van Microsoft en voor AI-ontwikkelaar OpenAI. De medewerkers testen op dit moment de processors.

De processors worden specifiek ingezet voor het trainen van Large Language Model (LLM) AI-modellen, zoals GPT-4. Ook moeten zij beter helpen bij het tegengaan van interferentie rondom de inzet van AI-modellen.

Alternatief voor andere leveranciers

De ontwikkeling van de eigen AI-processors door Microsoft zou zijn ingegeven doordat de techgigant naar alternatieven zoekt voor de voor AI geschikte processors die het nu afneemt van andere leveranciers. Denk daarbij aan de voor AI-modeltraining veelgebruikte A100- en H100-accelerators van Nvidia.

Met eigen AI-processors verwacht Microsoft geld en tijd te besparen voor zijn AI-ontwikkelingen, schrijft The Information. Microsoft is niet de enige grote hyperscaler die eigen processors ontwikkelt om minder afhankelijk te zijn van andere leveranciers. Ook AWS, Google en Facebook maken hun eigen processors.

Roadmap onbekend

Of de eigen AI-processors op een gegeven moment ook aan een breder publiek worden aangeboden, zoals voor Azure-gebruikers, is niet bekend. Misschien zijn ze alleen bedoeld voor intern gebruik. Microsoft zou voor deze specifieke processors wel een eigen interne roadmap hebben.

Lees ook: OpenAI introduceert GPT-4, ook beschikbaar in Microsoft Bing