Linux Kernel 6.3 komt “precies op schema” uit

Linux Kernel 6.3 komt “precies op schema” uit

De nieuwste Linux-versie bevat nieuwe en bijgewerkte krachtige drivers.

Deze week kondigde Linus Torvalds de release en algemene beschikbaarheid aan van Linux 6.3. De uitvinder van Linux merkte op dat het een “rustige release” was geweest. Torvalds leek erg tevreden met hoe de nieuwe versie zijn “gecontroleerde releasecyclus” heeft doorlopen.

De nieuwe kernel bevat drivers en updates van bestaande die gericht zijn op ondersteuning van high-end hardware. Er zijn ook verschillende nieuwe functies en verbeteringen.

Nieuwe drivers en andere functies

Linux kernel 6.3 biedt een nieuwe DRM-versnelde driver voor Intel VPU (Versatile Processing Unit) die VPU IP 2.7 ondersteunt, geïntegreerd in 14e generatie Intel “Meteor Lake” client CPU’s. Er is ook ondersteuning voor Rust-code toegevoegd voor x86_64 user-mode Linux, evenals AES-SHA2-gebaseerde encryptie voor het NFS-bestandssysteem en AMD’s “automatische IBRS”-functie.

Daarnaast ondersteunt de nieuwe kernel de “ZBB” bit-manipulatie uitbreiding voor RISC-V kernels en de kernel address-space layout randomisatie en relocatie voor de LoongArch architectuur. Daarnaast biedt Linux 6.3 volledige ondersteuning voor BPF trampolines op RISC-V en IMB Z (s390x) systemen, ondersteuning voor Hyper-V extended hypercalls voor KVM (x86) en ondersteuning voor ARM SME (Scalable Matrix Extension) 2 instructies.

Ondersteuning voor netwerken, tablets en apparaten

Linux 6.3 biedt nu verbeterde ondersteuning voor de PLCA (Physical Layer Collision Avoidance) Reconciliation Sublayer, volgens een review in 9to5linux. Daarnaast biedt de nieuwe kernel een nieuwe socket optie “om het makkelijker te maken voor meerdere hosts om uitgaande verbindingen te maken via een NAT gateway, en ondersteuning voor multi-path TCP mixed flows voor zowel IPv4 als IPv6”, aldus 9to5linux.

Verder laat de Linux 6.3 kernel een snaar zien in device drivers. Zo zijn er nieuwe en bijgewerkte drivers ter ondersteuning van apparaten als Banana Pi R3 en Banana Pi BPI-M2 Pro SBC’s, Samsung Galaxy tab A (2015) tablets, Rockchip RV1126 SoC, Orange Pi R1 Plus en Radxa Compute Module 3 IO single-board computers, Logitech G923 Xbox Edition stuurwiel, EVision toetsenborden, en een nieuw ath12k (mac80211) draadloos stuurprogramma voor Qualcomm Wi-Fi 7 apparaten.

In zijn aankondiging adviseert Torvalds dat “het merge-venster voor Linux 6.4 morgen (24 april) wordt geopend”. “Maar in de tussentijd”, voegt hij eraan toe, “laten we allemaal genieten (en testen) van de 6.3 release”.

Tip: Linux 6.2-kernel had kwetsbaarheid voor Spectre-aanval