2min

Na lang wachten lijkt het er nu dan toch op dat een bètaversie van Googles Chrome-browser voor de Mac spoedig beschikbaar zal komen. De browser is sinds oktober vorig jaar verkrijgbaar voor Windows, maar een versie voor Mac OS X was er nog niet.

De bal kwam aan het rollen toen Stephen Shankland, van de Amerikaanse technologiewebsite CNET, deze week via Googles eigen discussiepagina over Google Chrome-extensies een opmerking van Chrome Product Manager Nick Baum tegenkwam. "Des te eerder je switcht, des te meer tijd je hebt voor het aanbrengen van verbeteringen voor onze bèta-lancering begin december", aldus Baum.

De geschiedenis leert echter dat medewerkers van grote bedrijven wel vaker opmerkingen maken die niet gemaakt hadden mogen worden. Technologiewebsite TechCrunch vroeg Google daarom om een bevestiging van de opmerking van Nick Baum. "Zoals je wel weet, gaan we over het algemeen niet in op tijdsplanningen voor specifieke features of producten. Maar we zijn meermaals geciteerd zeggende dat Chrome voor Mac OS X voor het eind van het jaar gelanceerd zal worden", aldus Google.

Het lijkt dus duidelijk. De opmerking van Nick Baum past precies in de eerdere opmerkingen van Google dat een Mac-versie van de browser voor het einde van het jaar beschikbaar komt. Een bèta begin december lijkt dan ook zeer waarschijnlijk. Google heeft ondertussen echter niet stilgezeten, want een developer build van de Mac-browser is al enige tijd te downloaden. Hierin mist echter wel uitgebreide ondersteuning voor bookmarks.

Google Chrome is een opensourcebrowser gebaseerd op de WebKit-engine en maakt tevens gebruik van Google Gears. De browser onderscheidt zich van andere browsers door onder meer voor elke tab zijn eigen proces te creëren. Hierdoor crasht de browser niet als een webpagina voor problemen zorgt. Uit talloze tests is tevens gebleken dat Google Chrome, onder Windows, momenteel een van de snelste browsers is.

De reden voor het uitblijven van een Mac OS X-versie van de browser ligt volgens Google bij het feit dat het omzetten van de Windowscode naar het Mac OS X-platform minder eenvoudig is dan werd gedacht. De browser zal volgens Google eerst gelanceerd worden in een bètakanaal voor actieve ontwikkeling gevolgd door verbeterde versies via het stable-kanaal voor gebruikers die ‘rotsvaste’ performance verkiezen boven functies die nog niet volledig uitontwikkeld zijn.