1 min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft zal Windows 11-gebruikers de kans geven om meer voorgeïnstalleerde apps uit het OS te halen. De testen zijn momenteel lopende.

Het Windows 11-besturingssysteem bevatte vanaf lancering een hele reeks voorgeïnstalleerde apps. Sommigen waren in de taakbalk terug te vinden, terwijl anderen via de zoekbalk te vinden zijn en dus niet direct zichtbaar staan. Gebruikers zaten zeker niet op al deze bloatware te wachten. Toch zaten ze eraan vast, aangezien mogelijkheden tot verwijderen sterk beperkt werden.

Microsoft versoepelde de mogelijkheden in het verleden al en gaat daar nu nog verder werk van maken. In een nieuwe build van Windows 11 krijgen gebruikers de mogelijkheid tot het verwijderen van de camera-app, de Cortana-app, de foto’s-app, people-app en de remote desktop-client.

Cortana is een productiviteitsassistent die gebruikers helpt te focussen. De app heeft overigens sowieso nog maar een beperkte levensduur, aangezien Microsoft het wil afschrijven als standalone-app en zal verwijderen uit Teams in het najaar.

Uitrol in september?

De testen lopen momenteel in het Canary Channel. De volgende grote update voor het OS staat gepland voor september, al is het niet zeker dat Microsoft deze update dan vrijgeeft.

In het najaar geeft Microsoft Windows 11-versie 23H2 uit. Daarin steelt de eerste versie van Windows Copilot de show. Het gaat om een AI-assistent die in heel Windows geïntegreerd zit.

Een overzicht van de nieuwigheden die vrijkomen met Windows 11-versie 23H2, vind je in volgend artikel: Windows 11 23H2 op komst: wat is er nieuw?