2min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft toont te werken aan een Europese Windows 11-versie die voldoet aan de Digital Markets Act. Er bleken voornamelijk aanpassingen nodig te zijn om gebruikers meer controle te geven over apps die het besturingssysteem standaard levert.

Windows 11 23H2 werd gisteren uitgebracht in het Release Preview Channel. Deze versie geeft gebruikers de mogelijkheid de apps Camera, Cortana, Edge en Photos te verwijderen. Apps die noodzakelijk zijn voor de werking van het OS zullen de markering ‘System’ krijgen.

Een schermafdruk van het Windows 10-bureaublad.

Bron: Microsoft

Minder Bing-marketing

De strategie van Microsoft om de eigen zoekmachine Bing zo vaak mogelijk aan Windows-gebruikers op te dringen, moet ook op de schop. Gebruikers krijgen zelfs de mogelijkheid om Bing volledig uit het OS te halen.

Onder de Digital Markets Act (DMA) wordt strenger toegekeken op bundelingen van software-programma’s van één producent om eerlijke concurrentie te kunnen handhaven. De wet is vanaf het voorjaar van 2024 van kracht, wat techbedrijven tijd geeft om producten klaar te maken. Vanuit deze wetgeving maakte Microsoft in oktober ook al Microsoft 365-abonnementen beschikbaar zonder het videoplatform Teams.

Updates naar alle EU-gebruikers in 2024

Verder komen er nog mogelijkheden om de indeling en inhoud van het Widgets Board te wijzigen. Tot slot geeft de Europese versie gebruikers de controle om het Microsoft-account te synchroniseren met Windows. Zo zal Windows-data beschikbaar komen op alle Windows-apparaten die in het bezit zijn van deze gebruiker.

Begin 2024 krijgen Windows-versies een update om in orde te komen met de DMA. Microsoft geeft aan dat deze update enkel naar Europese gebruikers zal uitrollen. Het gaat om de versies Windows 10 versie 22H2 en Windows 11 versie 23H2.

Tip! Deze week houdt Microsoft zijn Ignite-event waarin het onder andere een niew Microsoft Copilot-aanbod uit de doeken deed: Nieuw Microsoft Copilot-aanbod specialiseert zich in talloze beroepen