2min

ChromeOS wordt de komende dagen uitgerold voor gebruikers van het besturingssysteem. Sneller zoeken, AI-leeshulp en verbeterde Autocorrect behoren tot de nieuwe mogelijkheden. Ook zou het eenvoudiger moeten worden om als nieuweling met Google’s OS aan de slag te gaan.

Wie ChromeOS gebruikt, zal naar alle waarschijnlijkheid gebruikmaken van meer producten binnen de Google-suite. Om de integratie voor die gebruikers te vereenvoudigen, zal de zoekfunctie binnen Google Files nu ook in de Drive-folder van de gebruiker kijken. Dit is aan te passen naar wens.

Meer toegankelijkheid

Twee ChromeOS-features springen eruit wat toegankelijkheid betreft. Google maakt het punt dat 360 miljard pdf’s niet toegankelijk zijn voor mensen die afhankelijk zijn van een voorleesfunctie. Daarom wil het met Optical Character Recognition (OCR) ervoor zorgen dat deze gebruikers de inhoud van een pdf-document tot zich kunnen nemen. Er zijn al applicaties die dit kunnen doen, maar Google wil deze mogelijkheid nu logischerwijs ook bieden op OS-niveau. Deze vorm van image-to-text zal “in de komende maanden” ook op de Chrome-browser terechtkomen.

De Autocorrect-functie staat voortaan standaard aan in apps die er compatibel mee zijn. Daarnaast is er voor fysieke toetsenborden nu ondersteuning; tegelijkertijd is Autocorrect voortaan ook sneller en uitgebreider voor virtuele keyboards.

Onboarding

Ondanks dat ChromeOS aan populariteit gewonnen heeft, blijft het een relatieve niche onder de besturingssystemen. Daarom heeft Google de setup-wizard aangepast om beginnende gebruikers sneller op gang te krijgen. Het onboarding-proces geeft voortaan meer mogelijkheden om zaken op voorhand aan te passen, van de scroll-richting van de touchpad tot formaat van het display, zouden de overstap moeten vergemakkelijken.

Een andere toevoeging is de ondersteuning voor RGB-zones van toetsenborden. Binnen Windows zijn er bijvoorbeeld talloze applicaties die het mogelijk maken om allerlei kleuren in te stellen van keyboards met lichtgevende functies. Voortaan is deze optie beschikbaar voor Chromebooks van onder andere HP, Acer en ASUS.

Lees ook: ChromeOS wrikt zich lost van Chrome-webbrowser