1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google lijkt binnenkort de webbrowser Chrome los te koppelen van het besturingssysteem ChromeOS. De functie zou vanaf ChromeOS 116 de standaard kunnen zijn. Gebruikers van Chromebooks zullen niet veel merken van de veranderingen, alleen dat ze regelmatiger updates krijgen voor de Chrome-webbrowser.

De website die zich specialiseert in Chromebooks, About Chromebooks, heeft aanwijzingen gevonden dat de Chrome-webbrowser en ChromeOS vanaf ChromeOS 116 als afzonderlijke delen door het leven gaan. De functie zou dus binnenkort al kunnen lanceren, aangezien ChromeOS 116 momenteel in bèta beschikbaar is.

Project Lacros

Het idee om de webbrowser en het besturingssysteem los te koppelen op Chromebooks, is bekend onder de naam Lacros. Dat is een afkorting voor ‘Linux And ChRome OS’. Google lanceerde het idee om updates te vereenvoudigen. Door beide zaken gescheiden te houden, zijn ze afzonderlijk van updates te voorzien.

Aan het project wordt al twee jaar gesleuteld. Gebruikers konden de functie inschakelen via een Chrome-flag. Vanaf ChromeOS 116 lijkt het erop dat Lacros de standaard zal worden.

Aanpassingen achter de schermen

Door de opsplitsing krijgen de webbrowser en het besturingssysteem een wat andere achtergrond. ChromeOS stapt over van de graphics stack Freon naar Wayland. Verder verdwijnt de Chrome-browser voor ChromeOS en zal de versie voor Linux de standaard worden.

Tip: Google-producten weer welkom op Nederlandse scholen dankzij updates