2min

Vandaag verschijnt Satya Nadella, de CEO van Microsoft, in de openbare hoorzitting tegen Google. De CEO zal verder moeten ingaan op de gesprekken die hij voerde met Apple om Bing in Apple-producten te krijgen.

De CEO van Microsoft, Satya Nadella, is opgeroepen in de Amerikaanse antitrustzaak tegen Google. De zaak werd aangespannen door het ministerie van Justitie (DoJ) en probeert te bewijzen dat Google Search zijn machtspositie op oneerlijke wijze in stand houdt.

Bing op Apple-toestellen

Nadella volgt de getuigenissen van enkele verantwoordelijke bij Microsoft op. Deze collega’s getuigden vorige week over de uitdagingen om Bing standaard in hardware te krijgen in plaats van Google Search. Dat zou te wijten zijn aan de marktdominantie van de concurrerende zoekmachine.

In de getuigenis kwam aan het licht dat Microsoft overwoog om Apple te betalen voor het integreren van de Bing-zoekmachine in Safari. Een andere besproken optie was de totale verkoop van Bing aan Apple. De CEO wordt nu opgeroepen om deze getuigenis sterker te maken, hij zou de gesprekken met Apple zelf gevoerd hebben. De deal ging uiteindelijk niet door en Apple verlengde het contract met Google om de zoekmachine standaard in Apple-toestellen te leveren.

Lees ook: Microsoft probeerde Bing op Apple-apparaten te krijgen

Argument tegen Google

De DoJ hoopt de getuigenis van de CEO tegen Google te kunnen gebruiken. De onderhandelingen zouden kunnen aantonen dat zelfs een bedrijf van de omvang van Microsoft niets kan inbrengen om de marktdominantie van Google Search een halt toe te roepen.

Het laatste punt waar Nadella nog over gehoord zal worden is de integratie van Google Search op de Surface Duo-smartphones. Deze toestellen worden ontwikkeld door Microsoft, maar bieden net als andere smartphones toch standaard de zoekmachine van Google aan. Volgens eerdere getuigenissen van Jon Tinter, VP bedrijfsontwikkeling bij Microsoft, was er geen andere mogelijkheid doordat er anders geen geldige licentie voor het besturingssysteem Android kon worden verkregen. Dat meldt Bloomberg.