Microsoft voegt DNR toe in Windows 11 Insider Preview Build

Microsoft voegt DNR toe in Windows 11 Insider Preview Build

Microsoft heeft in Windows 11 Insider Preview Build 25982 ondersteuning ingebouwd voor de nieuwe internetstandaard Discovery of Network-designated Resolvers (DNR).

Met de nieuwe DNR-functionaliteit kunnen gebruikers van Windows 11, wanneer die in de productieversies wordt uitgerold, straks automatisch vanaf hun client versleutelde DNS-servers op lokale netwerken ontdekken.

Tot nu toe moeten gebruikers nog altijd handmatig de gegevens van versleutelde DNS-servers op lokale netwerken invoeren in de netwerkinstellingen van Windows 11.

Werking

De komst van client-side DNR helpt Windows 11-gebruikers nu met het automatisch configureren van hun devices om dergelijke DNS resolvers te bereiken en versleutelde DNS-protocollen te gebruiken. Denk in dit laatste geval aan DNS over TLS (DoT), DNS over HTTPS (DoH) en DNS over QUIC (DoQ).

Een device met client-side DNR stelt wanneer het contact maakt met een netwerk een zoekvraag aan de lokale DHC-server voor een IP-adres en DNR-specifieke opties. De operating server-side DNR antwoordt hierop met versleutelde DNS-details, inclusief server IP-adres, ondersteunde protocollen, poortnummers en authenticatiegegevens. Dit stelt de client in staat automatisch een versleutelde DNS-tunnel op te zetten met behulp van de versterkte informatie

De functionaliteit is nu beschikbaar in Windows 11 Insider build 25982 en hoger. Niet-Insider-versies van Windows 11 beschikken nog niet over de specifieke functionaliteit. Microsoft geeft Insider- gebruikers een gedetailleerd stappenplan voor de implementatie van DNR.

Overige aanpassingen Windows 11 Insider Build

Naast de DNR-functionaliteit zorgt de laatste Insider-build er ook voor dat beheerders verplicht SMB client-encryptie kunnen instellen voor alle uitgaande verbindingen. Hiermee kunnen zij het afluisteren en aftappen van data tegengaan.

Verder is ook ReFS filesystem Block Cloning Support aan de Windows copy engine toegevoegd. Dit moet de prestaties van de ReFS volumes verbeteren bij het kopiëren van grotere bestanden.

Lees meer: Windows 11 23H2 scheidt systeemapps van onderdelen