2min

De Europese Commissie deelde zorgen rondom de overname van Figma door Adobe. Tenzij een lijst van mogelijke monopolie-risico’s wordt aangepakt, gaat de deal niet door.

De overname van Figma loopt voor Adobe niet van een leien dakje. De deal ter waarde van twintig miljard euro, loopt ondertussen al langer dan een jaar tegen onderzoeken aan van waakhonden van verschillende delen van de wereld.

Zorgen rondom concurrentievermogen

Binnen de EU is dat onderzoek nog in volle gang. In de laatste ontwikkeling laat de Europese Commissie van zich horen. Deze deelt een lijst van de mogelijke nefaste uitkomsten voor het concurrentievermogen die de deal kan uitlokken. Voornamelijk voor het concurrentievermogen van interactieve productdesigntools en raster editingtools, voorspelt de Commissie een negatieve impact.

Het gaat concreet om een Statement of Objection, wat de Europese Commissie duidt als een formele stap in ieder onderzoek. Het vermeldt hierbij dat de verklaring nog niets zegt over de definitieve uitkomst van de zaak. Het is louter een kans voor Adobe om de zorgen weg te werken en een mondelinge overhoring door de Commissie aan te vragen. Een definitief besluit over de deal zal voor 5 februari gemaakt moeten zijn.

Adobe houdt de moed erin

De software-ontwikkelaar van designtools laat de moed niet zakken door de waarschuwingen. “We blijven vertrouwen hebben in onze zaak, aangezien het productontwerp van Figma aansluit bij de creatieve kernproducten van Adobe en Adobe geen zinvolle plannen heeft om te concurreren op het gebied van productontwerp”, zegt een woordvoerder van Adobe aan Bloomberg.

Toch is de EU niet de enige horde die de deal nog moet nemen. Waakhonden van het Verenigd Koninkrijk en de VS hebben eveneens nog geen officieel besluit genomen over de deal.