2min

De Europese Commissie zal officieel een onderzoek instellen naar de overname van Figma door Adobe. Een vooronderzoek wees al op een mogelijk monopolie-gevaar.

De overname van Figma door Adobe zorgt nu al voor een derde onderzoek van regulatoren. De Europese Commissie is nu geïnteresseerd om de overname te bekijken, terwijl onderzoeken in het VK en de VS al lopen.

Een vooronderzoek door de Europese Commissie geeft al een voorproefje van de mogelijke uitkomst van het officiële onderzoek. Er is voornamelijk het vermoeden dat de overname het concurrentieveld van Adobe verstoort. De designtools voor webpagina’s en applicaties van Figma, worden door de overname opgenomen door een concurrent die soortgelijke tools aanbiedt. Adobe voegt dus in feite een belangrijke rivaal voor zijn eigen producten toe aan zijn portfolio.

“Met ons diepgaande onderzoek willen we ervoor zorgen dat gebruikers toegang blijven houden tot een breed scala aan digitale creatieve tools waaruit ze kunnen kiezen”, zegt Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, in de verklaring.

Beslissing uiterlijk in december

De overname werd aan het einde van de zomer van 2022 bekendgemaakt. De transactie werd pas eind juni 2023 bij de Europese Commissie gemeld. Daar vroeg de instelling van de EU zelf naar, nadat verschillende lidstaten van de EU eerder dit jaar verzochten om een officieel onderzoek.

De Europese Commissie heeft vanaf de melding 90 werkdagen om het onderzoek af te ronden en een definitieve beslissing zal dus uiterlijk 14 december 2023 genomen worden.

De onderzoeksdrang is geen verrassing voor Adobe. Het bedrijf liet eerder al verstaan dat het op “langdurige onderzoeken” in de aard van de overname anticipeerde. Toch werd in de oorspronkelijk overnameplannen eind 2022 genoemd als uiterlijke datum om de overname rond te krijgen.