Adobe heeft vandaag Flash 10.1 onthuld. Deze flash-versie is op de opvolger van Flash 10 en biedt eigenlijk één groot voordeel. Met de komst van Flash 10.1 zullen ook mobiele platformen, op uitzondering van iPhone OS, ondersteund worden.

Waar de keuze vandaan komt om de iPhone niet op te nemen in de lijst met ondersteunde toestellen is niet duidelijk. Android, Symbian en Windows Mobile zijn wel vertegenwoordigd op de lijst, die krijgen dus binnenkort Flash. Waarschijnlijk komt de Flash-versie eind dit jaar uit, dit is ook afhankelijk van de platformen. Beta-versies komen de komende tijd al uit, hiervoor hoeft men dus niet te wachten tot medio volgend jaar.

Adobe heeft bekend gemaakt dat Flash vanaf medio volgend jaar dus verkrijgbaar is voor elk groot platform. Dat is dus voor Windows Mobile, Symbian, BlackBerry OS en Android. Verdere platformen worden vooralsnog niet ondersteund. Opmerkelijk is dat iPhone OS ontbreekt in het rijtje. Eerder werd nog bekendgemaakt dat de iPhone ook Flash zou gaan krijgen.

De nieuwe Flash-versie is eigenlijk ontwikkeld voor mobiele platformen, zo is er ondersteuning voor onscreen toetsenborden, hd-video, multitouch en bewegingssensoren toegevoegd. Hierdoor moet Flash dus net zo goed gaan werken op een desktop, als op een mobiel-systeem. De Flash-versie die nu op smartphones geïnstalleerd is, is een lite-versie. Die is echter niet zo positief ontvangen. De HTC Hero is tot nu toe de enige smartphone die in staat is om Flash 9-materiaal af te spelen.