2min

Gaat Google zijn On2-codec openstellen? Dat was de vraag van de Free Software Foundation. On2 Technologies is namelijk sinds kort door Google overgenomen en de hoop van de Free Software Foundation is dat Google de On2-codec gaat gebruiken om Flash van Adobe te vervangen, voornamelijk in de videosite Youtube.

De codec die Google gaat gebruiken is erg belangrijk. Google’s Youtube is namelijk de grootste videosite ter wereld. Momenteel wordt de Flash-codec nog gebruikt, maar nu dat Google On2 heeft overgenomen bezitten ze de rechten op de On2 VP8-codec. Er wordt dus gehoopt dat Google de overstap maakt naar On2 en de codec ook openstelt voor de rest van de wereld. Hierdoor zou On2 als standaardcodec in html5 gebruikt kunnen worden.

De Free Software Foundation heeft het niet echt op Flash dat momenteel veel wordt gebruikt. Dit is omdat Flash door Adobe als een gesloten formaat wordt gehouden en ook niet van plan is dit te wijzigen. De html5-standaard laat alle codecs toe, maar de browserfabrikanten hebben liever één codec als standaard. Apple heeft liever het gelicenseerde h.264, terwijl Mozilla en Opera voor het open Ogg Theora hebben gekozen (die gebaseerd is op een oudere versie van On2, de On2 VP3). Adobe gebruikt ook h.264 in zijn Flash.

Dat Google in Chrome zowel Ogg al h.264 gebruikt is te wijten aan het feit dat Google vindt dat Ogg niet voldoende is voor een site als Youtube. De Free Software Foundation gelooft dat omdat Google On2 heeft overgenomen dat Google ervan overtuigd is dat On2 wel voldoende is om te gebruiken voor Youtube. De Free Software Foundation hoopt dan ook dat Google zo snel mogelijk overstapt op On2.