2min

Nieuwe mogelijkheden van Windows Copilot maken de AI-assistent nuttiger. Microsoft voegt onder andere plug-ins toe die met third-party applicaties verbinden, waardoor pc-gebruik eenvoudiger zou moeten worden.

Microsoft blijft nieuwe features toevoegen aan Copilot. Binnen het 365-assortiment zijn er verschillende AI-assisten te vinden met deze naam; Windows Copilot is bedoeld om de gebruikerservaring van het OS te vereenvoudigen. Instellingen zullen voortaan ook via AI aan te passen zijn, simpelweg door de chatbot via de Copilot-knop in de taakbalk (of op het toetsenbord van nieuwe laptops) aan te spreken.

Centraal bij de recente aankondiging staan plug-ins. Microsoft verbindt Windows Copilot voortaan met applicaties als OpenTable, Shopify, Klarna en Kayak. Het betekent dat gebruikers binnen het chatbotvenster onder andere een reservering kunnen plaatsen voor een restaurant of prijzen voor vluchten kunnen opzoeken. Zoals gebruikelijk bij generatieve AI is dit alles in relatief simpele taal te regelen.

Tip: Windows 11 krijgt WiFi 7-ondersteuning in nieuwe preview

Nieuwe vaardigheden

Naast plug-ins heeft Windows Copilot een aantal nieuwe vaardigheden onder de knie. Vanaf maart kunnen gebruikers systeeminstellingen via AI aanpassen. Microsoft haalt als voorbeeld aan dat de batterijbesparende modus direct met de chatbot aan te zetten is.

An sich is deze optie niet al te bijzonder. Momenteel is deze modus in te schakelen via de Windows-knop aan te zetten door naar “Batterij” te zoeken bij instellingen. Dit werkt niet altijd, aangezien de zoekfunctie tevens het web kan raadplegen. In feite wandelt de AI-functie om de wispelturigheid van deze functie heen.

Twee andere mogelijkheden zijn inmiddels al toegevoegd aan de Preview-versie van Windows Copilot. Zo maakt “Generative Erase” het mogelijk om objecten uit foto’s te verwijderen binnen de Foto’s-app. Dit is eveneens mogelijk op veel smartphones binnen hun eigen foto-apps, dus het brengt de desktop- en laptop-wereld in feite op gelijke hoogte. Daarnaast kunnen gebruikers voortaan stiltes verwijderen uit Clipchamp, zodat een opgenomen gesprek een stuk vlotter terug te kijken is.

Windows Copilot is overigens nog niet wereldwijd uitgerold, maar Microsoft hoopt de tool vanaf maart ook in Europa volledig beschikbaar te stellen. Via een omweg is de AI-assistent wel al te activeren, hoewel niet alle functies dan werken. Hoe dan ook zal Windows 11 24H2 gelden als de grote update van dit jaar, waarin AI-mogelijkheden centraal staan.

Lees ook: Geen Windows 12 in 2024, maar Windows 11 24H2: dit zijn de belangrijkste features