4min

Tags in dit artikel

, ,

Op de stand van Scythe waren bijna genoeg koelers te vinden om een compleet serverpark koel te houden. Welke nieuwigheden er te zien waren lees je hieronder.

We beginnen met de gloednieuwe "Yasya" cpu-koeler. De Yasya zal de meest high-end koeler worden die bij Scythe verkrijgbaar zal zijn. De Yasya wordt beter dan de populaire Scythe Mugen 2 en gaat hetzelfde kosten. Klinkt goed, aangezien de Scythe Mugen 2 al een van de betere luchtkoelers op de markt is. Als we Scythe mogen geloven gaat de Yasya zijn broertje echter overtreffen qua koelcapaciteit, met een verbetering van vijf procent, wat resulteert in een twee graden koelere processor.

Daarnaast wist Scythe ons te vertellen dat de koeler volgende week in massaproductie gaat en dus snel verkrijgbaar is. De Yasya maakt gebruik van zes heatpipes die zes millimeter dik zijn en de hitte transporteren naar het bovenliggende aluminium koelblok. De nieuwe Yasya zal zogezegd op hetzelfde prijspunt uitkomen als de Mugen 2, wat ongeveer 35 euro tot 40 euro is. De vertegenwoordiger van Scythe wist ons ook te vertellen dat de koeler de Mugen 2 niet gaat vervangen, maar dat de twee koelers samen in het assortiment gevoerd zullen worden. De Scythe Mugen 2 zal pas aan het einde van dit jaar uit productie gaan.


Groot, groter, huge

Ook toonde Scythe een prototype van de "Susano" cpu-koeler. De Susano maakt onderdeel uit van een project van Scythe waarin het bedrijf wil kijken wat er maximaal haalbaar is met koelers. Het gevaarte is ongeveer twintig centimeter hoog. Bovenin zijn er vier 80mm-ventilatoren bevestigd op een aluminium koelblok. Deze koelt vervolgens de twaalf heatpipes, die daarna de cpu koel houden.
Het gevaarte weegt een dikke kilo, vandaar dat er een dikke stalen backplate meegeleverd wordt om te voorkomen dat de koeler het moederbord kapot trekt. In eerste instantie liet Scythe weten dat het puur een prototype betreft, maar na wat doorvragen blijkt de koeler toch in beperkte oplage beschikbaar te komen. Er wordt gesproken over een release in mei/juni, de richtprijs zou rond de 80 euro tot 90 euro moeten liggen.


Ninja Ninja Ninja

Ook toonde Scythe ons de Ninja 3 cpu-koeler. De Ninja 3 volgt, voor de hand liggend of niet, de oude Ninja 2 koeler op. De verschillen zijn echter niet klein, waar de Ninja 2 in totaal zes heatpipes had, krijgt de Ninja 3 acht heatpipes mee. Ook heeft Scythe de "Push-Pin" bevestigingsmogelijkheid laten vallen en gekozen voor de oude vertrouwde schroeven met backplate. De koeler wordt standaard geleverd met één 120mm-ventilator, maar kan desgewenst uitgerust worden met maar liefst vier ventilatoren. De koeler is over één á twee maanden beschikbaar, voor een zacht prijsje van 32 euro.


Scythe over "Direct Touch Heatpipes"

Uiteraard waren wij benieuwd of Scythe mee gaat in de Direct Touch Heatpipe-hype. We vroegen aan Scythe wat ze van DTH vinden, sommige fabrikanten die het toepassen claimen dat het geweldig is, terwijl andere fabrikanten vinden dat het de koelcapaciteit niet bevorderd. "Wij zijn daar heel neutraal in. We hebben het getest met twee Scythe Mugen 2 cpu-koelers, een met DTH en een zonder. Het verschil was eigenlijk niet merkbaar. De variant met DTH presteerde zelfs iets slechter dan wanneer de heatpipes verwerkt waren in een koperen basis. Het komt er op neer dat de technologie heel duur is om te implementeren, niet goed werkt en dus niet interessant is voor massa-productie", aldus Scythe

Bijzondere fancontroller

Scythe heeft al een flink aantal fancontrollers op de markt, maar voegt daar nu een bijzondere aan toe. De fancontroller wordt uitgegeven onder de naam "Kazemaster Pro". De fancontroller heeft de mogelijkheid om zes ventilatoren aan te sturen. De snelheid van elke aangesloten ventilator kan afzonderlijk ingesteld worden door middel van een draaiknopje. De controller heeft ook de mogelijkheid om temperaturen uit te lezen. Er worden sensorkabeltjes meegeleverd om temperaturen uit te lezen. Deze kunnen bijvoorbeeld tussen een heatsink gestoken worden, of in de buurt van de harde schijf gelegd worden. Helaas is het uitlezen van de processortemperatuur niet mogelijk, aangezien de sensorkabels te dik zijn om tussen de processor en de koeler te steken. De Kazemaster past in een 5,25inch-bay en is nog deze maand verkrijgbaar.

Nieuwe Slipstream-ventilatoren

Scythe komt verder met drie nieuwe ventilatoren in de succesvolle Slipstream-ventilatorenserie. De goedkoopste van de drie is de Slipstream PWM 120mm. De ventilator weet op 1300 rotaties per minuut maar liefst 75CF/m aan lucht te verplaatsen, wat voor een dergelijke rotatiesnelheid bijzonder laag is. Daarnaast werden ook de Slipstream PWM en PWM +VR getoond. De Slipstream PWM kan via pulsbreedtemodulatie (PWM) aangestuurd worden en dus op basis van temparatuur de snelheid aanpassen, maar ook via een draaiknopje op een PCI-bracket dat meegeleverd wordt. Hiermee kan overigens enkel de PWM-range geregeld worden, dus of de koeler temperatuurgestuurd is in de hoge draaisnelheden of in de lage snelheden. Bij de duurste variant, die nog maar slechts tien euro kost, kun je aangeven of je de ventilator helemaal automatisch wilt regelen, of via PWM. De ventilatoren zijn per direct beschikbaar.