min

Tags in dit artikel

, ,

Scythe, de onderneming die onder andere bekend is vanwege zijn koelproducten, heeft een opvolger gelanceerd van de Scythe Katana 2. De opvolger in kwestie wordt de Scythe Katana 3 genoemd. De modelnaam van de koeler is SCKTN-3000.

De koeler zal wellicht tot het main-stream segment van de markt gaan behoren, aangezien de Scythe Katana 2 in hetzelfde segment van de markt geplaatst werd tijdens de lancering. De Scythe Katana 3 was overigens al eerder te aanschouwen op de CeBIT in Hannover.

De Scythe Katana 3 heeft afmetingen van 94 mm bij 108 mm bij 143 mm en het platform van de koeler bestaat uit een heatsink die gemaakt is van koper waar een laag nikkel overheen zit. Aan deze heatsink zijn zes heatpipes verbonden die na een bocht gemaakt te hebben schuin naar boven lopen ten opzichte van de heatsink. Dit ontwerp wordt door Scythe ook wel Pile Slant Structure genoemd. Hiermee worden tevens andere componenten op het moederbord gekoeld volgens het bedrijf. Aan deze heatpipes die schuin naar boven lopen zijn koelvinnen bevestigd die gemaakt zijn van het metaal aluminium. Dankzij dit model en het gebruikte materiaal komt het totaalgewicht van de koeler uit op 495 gram. Dit is het gewicht zonder het gebruik van accessoires.

De koelvinnen worden gekoeld door een 92 mm fan die verschillende rotatiesnelheden kan aannemen. Zo varieert de rotatiesnelheid van de 92 mm fan tussen de 300 en 2500 rotaties per minuut. De fan is, afhankelijk van de snelheid, in staat om een airflow te produceren waarvan de waarde zich tussen de 6,7 CFM en 55,55 CFM bevindt. Het geluidsniveau is bij deze luchtstromen respectievelijk 7,2 dBA en 31,07 dBA.

De Scythe Katana 3 is breed inzetbaar als het aankomt op de ondersteuning voor de verschillende sockets van processorfabrikanten. De volgende sockets van Intel worden ondersteund: 478, LGA775, LGA1366. Er is ook ondersteuning voor processoren van AMD. De volgende sockets vormen volgens Scythe geen probleem: 754, 939, 940, AM2, AM2+ en AM3.

Volgens de website Fudzilla is de koeler van Scythe op dit moment beschikbaar voor een adviesprijs van ongeveer 17 euro. Dit bedrag is echter exclusief de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW).